Blog Listem

5 Kasım 2014 Çarşamba

BURSA / İLÇELER / GEMLİK

gemlik

Gemlik Bursa’nın 30 km. kuzeybatısında, Marmara denizinin en sakin ve adını verdiği körfezin kıyısında kurulmuş olup, ilçe 413 km2yüzölçümüne sahiptir

Gemlik Körfezini çevreleyen dağların körfeze dönük yamaçları ilçenin arazisini oluşturmaktadır. Dağlarla kıyı arasında sıkışmış bulunan çok sayıda ova bulunmaktadır. Bunların en büyükleri Engürücük ve Gemlik Ovaları’dır. İlçe merkezi Gemlik Ovası‘nın batı ucunda kurulmuştur. İlçenin en yüksek noktası Katırlı dağları üzerindeki Üçkaya tepesidir. Karsak Çayı ilçenin en fazla su taşıyan akarsuyudur. Uzunluk yönünden ilçenin en büyük akarsuyu olan Kocadere Katırlı Dağları’ndan doğar ve Engürücük Ovası’nı suladıktan sonra körfeze dökülür.
Bölgede Akdeniz ikliminin Marmara Bölgesi tipi görülür. Kışları eskiden çok kar yağdığı halde zamanımızda çok az kar yağmaktadır.
Gemlik’te tarım, oldukça gelişmiştir. En çok zeytin üretimi yapılır. Türkiye’nin en lezzetli sofralık zeytinlerinin yetiştiği yerlerdendir. Üstün kaliteli elma, armut ve şeftali üretimi de yapılmaktadır. Türkiye’nin ilk konserve fabrikasının ilçede  kurulmasından dolayı konserveciliğin gelişmesine paralel olarak sebzecilik gelişmiştir. Yetiştirilen sebzelerin başında fasulye, enginar, salatalık, domates, bezelye, patlıcan, biber gelir.
Türkiye’nin 20 Serbest Bölgesi’nden birisi olan Bursa Serbest Bölgesi de Gemlik ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Balıkçılık, gübre, sac, demir, boru, çelik ve mermer üretimi gemlik ekonomisi için önemli yer tutmaktadır.
Gemlik, turizm bakımından I. derecede turistik hüviyete sahip bir ilçedir. Kurşunlu, Küçük Kumla, Büyük Kumla, Karacaali köylerindeki dinlenme evlerinde, turistik otel, motel, kamp ve pansiyonlarda turistler konaklamaktadır. Umurbey kasabasındaki Celal Bayar Vakfına ait kütüphane ve müze ayrıca Celal Bayar’ın anıt mezarı da hayli ilgi çekmektedir.
TÜİK 2013 yılı ADNKS sonucuna göre nüfusu 101.389’dur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *