Blog Listem

3 Eylül 2014 Çarşamba

Başarılı olabilmek için eleştirel düşünün

Eleştirel düşünce, belirli konuda mevcut farklı düşünceleri değişik eleklerden geçirerek etkili olan ve olmayanları birbirinden ayırır. 

Eleştirel düşünceyi kullanmazsak, aynı konuda yararlı yararsız, etkili etkisiz, ilgili ilgisiz birçok düşünce birbirine girer ve kafamızı karıştırır. Verimli bir çözüme yada karara ulaşmamızı önler. Aktif olarak düşünen kişinin üç özelliği: 1- Kendini etkileyen olayın dışında seyirci olarak kalmaz. Kolları sıvar ve elinden geldiğince olaylara yön vermeye çalışır. 2- Harekete geçmek için başkasından bir buyruk yada dürtüleme beklemez. Kendinin vermiş olduğu kararla faal duruma geçer. 3- Sorunla uğraşmaktan hemen vazgeçmez, çözmeye karar verdiği sorunu sonuç alıncaya kadar izler ve karşısına çıkan zorluklardan yılmaz. Gerçekte var olmayan bilimler, belirli bir grup bilim oldukları iddia edilen, sürekli empoze edilmeye çalışılan, bilimsel yöntemlerin kademelere geçmeyen ve bilimsel araştırma ile desteklenmeyen ve varsayımlardan, şahsi açıklamalardan uygulamalardır. 

Sahte bilimlerde görülen başarısızlıklar, göz ardı edilmesi gereken geçici talihsizlikler olarak nitelendirilirler. Bilimin tanımında ise, nesnel bir bakış açısıyla araştırma, doğrulama ya da yanlışlama, yeniden üretilebilme, eleştirel düşünme filtresinden geçirme, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayandırma esas alır. Ve artık gerçek bilim Türkiye’de de yerini almaktadır; ancak genel eğilime bakacak olursak sahte bilimsel deneylerin geçmişten günümüze insanların kafasını meşgul ettiği açıktır. 

Şimdinin Türkiye’sinde de örneklerini her yerde görmek mümkün ve ne yazık ki pek de göz ardı edilecek boyutta değil. Hızlıca hazırlanmış, geçerlik ve güvenirlikten yoksun magazin dergileri testleri, her gün her yerde okuduğumuz astroloji ve burç yorumları, kadın programlarında bakılan tarot falları, olmazsa olmaz her köşe başında rastladığımız “fal cafe”ler, paranormal güçlerin (düşünce gücüyle kaşık bükme gibi) sergilendiği ve reyting rekorları kırma çabasındaki programlar, sınav öncelerinde insan akınına uğrayan türbeler, reiki (kozmik yaşam enerjisi) tedavileri ve bunlar gibi yüzlercesi… 
Devamı... www.searchtr.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *