Blog Listem

5 Ağustos 2014 Salı

Vücuttaki Benleriniz Size Haber Veriyor

ben

Sıcakların çoğalmasıyla beraber sağlık sorunlarda başlıyor,  O zaman güneş her kes için ne kadar yararlı yada zararlı?

Vücudumuzda çok sayıda beni olanlar kişiler güneşe karşı muhakkak dikkatli olmalılar. Medikal Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Suzan DAĞLI “Herkesin bedeninde ben vardır. Daha çok yaz aylarında güneş nedeniyle vücudumuzdaki benlerin sayısı artıyor. Gerçekte sağlık için zararları olmayan benler renk ve şekil farklılık gösretiyorsa tehlike sinyalleri çalıyor demektir. Benin tipleri zamanla deri kanserlerine dönüşebiliyor. Bu yüzden benleri sürekli olarak takip etmek önemlidir”.
‘Beninizin ciddiyetinin farkına varın
Ultraviyole ışınları, A ve D vitaminlerini ortaya çıkardığından özelikle çocuk yaşta kemik gelişimi için gereklidir. Ayrıca sedef hastalığı, egzama ve akne tedavisi için de güneş faydalıdır. Ancak artık güneşin zararları, yararlarından daha fazla görülüyor. Yerleştikleri parçalara göre Bazo Cellular veya Spino Cellular diye adlandırılan 2 cilt kanser türü, % 90 oranında güneşe fazla maruz kalanlarda görülüyor. Belki de bu yüzden en fazla çiftçi ve balıkçılarda görülüyor. zeminleri Kabarık, yuvarlak, ve iyileşmeyen yaralar şeklinde kendini gösteren bu tür kanser tiplerinde hızlı tanı ve tedavi hayat kurtarıcı olabilir. Bir de yine güneşin tetiklediği, genelde koyu renk benler üzerinden gelişebilen Malign Melanom adını verilen kanser türü vücudun en çabuk yayılan kanserleri arasındadır. Güneşin tetiklemesiyle ortaya çıkan bu cilt kanseri türünde yine cerrahi müdahale ve kemoterapi kullanılan yöntemler kullanılmaktadır.
Yazın benler üzerindeki tehlike neden artar?
Benin kansere dönüşebilmesi için bir travmaya uğraması . Bu travmaların başında güneş geliyor. Bu nedenle yazın kansere dönüşme riski artar. Güneş dışında avuç içi, sütyen tokası, ayak tabanı, iç çamaşırı lastiği gibi yerlere denk gelen benler sıklıkla sürtünme yada sıyrılıp kopmalara bağlı olarak travmaya uğrar. Bu tip benlerin aldırılması gerekir.  Güneş ışınları benlerin çoğalarak kansere dönüşebilme riskini artırır.  Özellikle ani ve hızlı gelen dozdaki güneş çok önemlidir. Yanık yapacak boyutta kızarma, soyulma gibi durumlar, deri ve ben kanserine dönüşme riskini artırır. Hücrelerin tipini bozarak atip yaratır. Özellikle koyu renk melanin içeren benlerde daha fazla risk bulunur. Hücre yapısı bozulunca kanser riski de artar. Güneş ışınlarından özellikle ultraviyole  ışınları daha riskli ışınlardır. Ne yazık ki kullandığımız güneş koruyucular da ultraviyole B ışınlarına göre belirlenmiş faktörler bulunur. Güneş koruyucu kullanırken üzerinde “Ultraviole A ve B’den korur” yazması çok önemlidir.
Ne yapmak gerekir?
Çok dikkat etmekle beraber 10.00 ile 17.00 arası güneşe dikkatli yada çıkmamak gerekiyor. Bu saatler dışında da dermatoloğun bildirdiği güneş koruyucuları kullanılmalı. Açık renk cildi olanlar ya da ailesinde melonom öyküsü olanlar senede bir defa kontrolden geçmeli. Ayaktaki taban, el ayası ve donlarımızın lastiği ya da süt yen bağlantı yerleri temas eden yerlerdeki siyah renk benleri aldırılmalı.

-       Ben Nasıl ciltler için tehlike altındadır?
•         Siyaha yakın renkli beni olanlar
•         Sülalede melonom geçmişi olanlar
•         Çok fazla şekilde güneşe maruz kalanlar
•         Güneş yanığından geçmişi olanlar
•         Açık, nazik tenliler
Teşhis  nasıl konuluyor?
Gözle ya da dermatoskop isimli cihazla kontrol yapılır. Sonra da benin çıkartılmasına ya da biyopsi alınıp alınmaması gerektiğine karar verilir. Risk faktörü belirlenir. Risk olsa da benin erken dönemde çıkartılması hastalığın erken tedavisi için yeterlidir.
Bu belirtiler varsa hemen doktora!
•         Ben birden büyüdüyse
•         Renk konturları düzensizleştiği, şekli görünümü bozulduysa
•         Rengi pastel siyah yani koyu siyaha dönmüşse
•         Yanma, kaşınma, ağrılar varsa.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *