Blog Listem

5 Ağustos 2014 Salı

Güneş Kreminiz Hasta Etmesin

gunes_kremi

Güneş kremi konusunda Prof. Dr. Şemsettin Karaca,piyasada aldatıcı ürünlerin olabilirliğinden, güneşle etkileşime giren bazı kremlerin, vücutta su dolu kabarcıklar ve egzamaya yol açabileceğini söyledi.

İzmir Katip Üniversitesi (İKÇÜ) de bulunan Atatürk eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları bölümü Eğitim Sorumlusu olan Prof. Dr. Şemsettin Karaca, güneş kremi piyasalarda sahte ürünlerin olabileceğini, güneşle bağışıklığa giren bazı kremlerin egzama, su dolu kabarcıklara yol açabileceğini bildirdi.
Şemsettin Karaca, ultraviyole ışınlarının farklı dalga boylarına ve farklı etkilere sahip olabildiğini söyledi.
Farkı ultraviyole ışınlarına vücudun tamamen cevap verdiğini anlatan Karaca, Ultraviyole maruziyetine bağlı olarak önce kızarıklık veya bronzlaşma başlıyor. Kronik bronzlaşma devam ederse bağışıklıkta baskılama ve sonra DNA hasarı gelişebiliyor. Sonrasında ise genetik mutasyonlar ve cildin kanser oluşumu yaşanabiliyor.
Mutasyonlar ve cilt kanserinin uzun zamanla ortaya çıktığı için insanların genelde önlemsiz olduğunu kaydeden Şemsettin Karaca, çocuk ve yetişkinlerde güneşten korunmanın büyük önem taşıdığını ifade etti.
Cildinizden Kanseri Kovmanın Yöntemleri
Şemsettin Karaca, Cilt kanserinin belirli işaretler verdiğini, işaretlerin çil ve lekelenme ile başladığını dile getiren
“Özellikle sırt bölgelerinde, omuzlarda ve yüz bölgesinde güneş gören bölgelerde çil ve lekelenme olabilir. Genelde yuvarlak ve kahverengi olan bu lekeler kontrol edilmezse kanser sıralı lezyonlar ortaya çıkar ve bazal hücreli, yuvarlak hücreli kanser ve nadir de olsa melanoma dönüşüm gösterebilir” dedi.
Cilt kanserine karşı saklanmak isteyenlerin 11.30- 16.45 saatleri arasında güneşe çıkmaması, beyaz ağırlıklı verenkli kıyafetler giyilmesi ve güneş koruyucu krem kullanması gerektiğini anlatan Şemsettin Karaca, güneş kremi konusunda hekim görüşüne başvurmanın güvenli olacağını dile getirdi.
Su Kabarcıkları, Egzama.
Her konuda olduğu gibi güneş kremi konusunda da piyasada aldatıcı ürünlerin olabileceğine dikkati çeken Karaca, aldatıcı ürünlerin ya da son kullanma tarihi geçmiş güneş kremlerinin egzemaya ya da içi su dolu kabarcıklara neden olabileceğini, kişinin çok fazla güneş ışınlarına da maruz kalabileceğini ifade etti.
Çocuklarımızın ise bebe yada hassas ciltli çocuklara özel ürünlerden faydalanması gerektiğini dile getiren Karaca, Bir yaşından küçük çocukların ise bazı güneş kremlerindeki kimyasal bileşenli maddelere maruz kalmamasını önerdiklerini bildirdi.
Minik çocukların sadece fizyolojik yöntemle, güneşten uzak tutarak sağlanabileceği aktaran Şemsettin Karaca, deri kanserinin nedenlerinin fazla oranda minik yaştaki kontrolsüz güneşte kalmaktan kaynaklandığını bildirdi.
Ciddi yanıklarda panik yerine su
Birden güneşe maruz kalmanın daha zararlı olabileceğini bildiren Karaca, özellikle otomobil şoförleri, üstü açık kalan cihaz operatörleri, çiftçilerimizin cilt kanseri konusunda tehlike altında olduğunu bildirdi.
Cilt yanığı sonrası birçok vatandaşların acılarını azaltmak amacıyla cilde diş macunu, yoğurt, salça, sürdüğünü kaydeden Dr. Şemsettin Karaca, sürülen bu maddelerin ciltte tahrişe veya enfeksiyona sebep olabileceğini aktardı.
Ayrıca acıyı azaltmak için en iyi yöntemin yanığın ılık suyla ıslatılması olduğunu, bazı kortizonlu kremler veya  Ağrı kesicilerin de kullanılabileceğini bildiren Karaca, güneşten zarar görenlerin en kısa sürede hekime başvurması gerektiğini de bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *