Blog Listem

5 Ağustos 2014 Salı

Sporu Kilo İçin Uğraşmayın?

spor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)  Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sungur Paşalıoğlu, Dünyada sağlık için spor bilgisinin çok fazla oturmadığını belirterek, ”Spor, sağlığımız için yapılmalıdır. Spor da aynı yemek ve içmek gibi düzenli yerine getirilmesi gereken bir davranış olarak yapılmalıdır. Spor adeta yaşam biçimi tarzı olmalı” dedi.
Spor yapacaksanız, sporu ne için, neden yaptığına karar vermesi ve bu doğrultuda bir spor hekimi ile görüşerek, kendisine uygun sporun hangisi olduğunu belirlemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Paşalıoğlu, ” Yapı olarak biraz spor yapma özürlülüğümüz ve bu konuda fazla bilgimiz de maalesef yok. Sporun en başında uyulması gereken bir şekli, prensipleri ve kuralları olmalıdır. Kilo aldım spor yapmam gerekiyor, kilo veririm tekrar bırakırım’ anlayışı çok yanlıştır.
”Çok yorgunum, işim çok ya da bugün az yedim spora gerek yok” gibi zihniyetle bu işler maalesef olmaz. Belirli zamanlar ve saatlerde her halükarda sporu sürekli olarak yapmak gerekiyor” diye konuştu.
Paşalıoğlu, sporu hayatınızın akışına göre değil, hayatını spor yapmanın akışına göre yönetmek ve plan, program yapması gerektiğini bildirmek, ”Haftada üç gün ve yirmi dakikanın altında yapılan kondisyonun sağlık anlamında size hiç faydası olmaz. Araştırmalar sonucunda sporun haftada en az üç gün ve yirmi dakika olması gerektiğini gösteriyor. Vücut nabzının dakikada 120′nin üzerinde atması gerekiğini bildirdi.
Spor öncesi ısınmadan yapılan her hareket sakatlanmaya ve spordan hemen önce ya da sonrasında yemek yemenin sakıncalı olduğuna dikkati çeken Paşalıoğlu, şöyle izah etti: ”İdeal olan spordan iki-üç saat önce yemek yeme sıvı tüketme  olmamalıdır. Hareketlere başlamadan önce kişinin kendini germe ve açma hareketleri dediğimiz vücudu spora hazırlayan hareketleri yapması gerekmektedir. Kişi bunları yapmaya üşenmemeli. Bu hareketler yapılmadığı takdirde kas yırtılmaları, ani travma ve sakatlanmalar olabilir. Bu nedenle kişi açma germe hareketleriyle spora başlamalı. Spora başlarken birden bire koşma değil, yavaş bir tempoyla başlayıp, tempoyu belli bir seviyeye çıkartmalı ve sonunda da yine yavaş yavaş tempoyu düşürerek bitirmeli.”
Paşalıoğlu, Toplumumuzda sporun, ”spor = kiloyu vermek” gibi değerlendirildiğini belirterek, şunları söyledi: ”Bu kötü bir yaklaşım. Spor yapmak kilo vermek için değil, sağlıklı yaşam için yapılır. Sağlıklı olmanın 2 vazgeçilmez unsuru var. Mutlaka düzenli bir beslenme şekli, diğeri ise egzersiz yapmaktır. Yemek derken bizlerin anladığı can boğazdan gelir deyimi değil, canımız boğazdan gider unutmamak lazım dedi. ‘Yemek Yersen sağlıklı olursun’ diye bir şey olamaz, yersen aslında sağlıksız olursun. Ve ne kadar çok yersen vücudu o kadar çok yormuş sundur. Vücudunu ne kadar çok yorup zorlarsan o kadar çok hasta olma ihtimalin olur.” Fazla yemenin vücutta toksin etkisi yaptığını ifade eden Paşalıoğlu, ”Fazla besin vücutta zehirlenme yapar. Vücut ise kendisine gelen fazla besini bedenden uzaklaştırabilmek için çok fazla çalışmaya başlıyor ve daha fazla yoruluyor. Bu da daha fazla vücudu yıpranmak anlamına gelir” diye konuştu.
Searchtr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *