Blog Listem

5 Ağustos 2014 Salı

Şeker tüketimini azaltmanın en iyi yöntemleri

Şeker tüketimini azaltmanın en iyi yöntemleri

seker
İtiraf edebiliriz ki, şekere bayılıyoruz.
Çayda kahvede şeker kullanmasak da kekler olsun, kurabiyeler olsun, tatlılara çok düşkünüz :)
Bu demek oluyor ki, önerilenden çok daha fazla şeker tüketiyoruz. Tükettiğimiz doğal ve meyveden ya da tatlıdan aldığımız şekerin, toplam tükettiğimiz besinlerin yüzde on’unun altında olması tavsiye edilmekte.
Biliyoruz ki bu konuda yalnız değiliz, kesinlikle eminim ki herkes bu yüzde 10′luk sınırın üzerinde şeker tüketiyoruz.
Dişlerin çürükleri günümüzde şeker denince akla gelen son şey haline geldi, çünkü çağımızın büyük sorunlarından biri olan obezitenin, ve aşırı kilo sorununun birincil sebebi şeker. Kamu sağlığı söz konusu olduğunda şeker tüketimine yönelik yönlendirmeler genellikle kalori sayımı üzerine.
Şeker, en büyük kalori kaynağı ve günümüzde yetişkinlerin üçte ikisinin, çocukların ise 3/1 obezite sınırının üzerinde olduğunu göz önünde bulundurursak, şeker tüketimini azaltmanın topluma sağlayacağı yardımı görmek hiç de zor değil.
Obezitenin kalp hastalıklarına, halk dilinde şeker hastalığı olarak geçen Tip 2 diyabete ve çeşitli kanserlere ortam hazırladığını da unutmayalım.

Lifli Gıdalar

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu diyetisyeni Dr. Alison Tedstone’a göre şekerle tatlandırılmış içecekler tüketirken özellikle dikkat etmemiz gerekiyor, çünkü Dr. Tedstone bu içeceklerin, aşırı şeker tüketimini teşvik edici özellikleri olduğunu söylemekte.
Beslenme Danışmanlığı Komitesi SACN tarafından analiz edilen altı yüze yakın araştırmanın sonucunda, şekerli ve gazlı içecek tüketimi Tip iki diyabet arasında yadsınamaz bir paralellik olduğu görülüyor.
Peki, tükettiğimiz şekeri azalttığımızda yerine ne koyacağız?
Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Susan Jebb hayatımızdan şekeri çıkarırken yağ gibi zararlı besinlerin tüketimini artırmamız konusunda bizi uyarıyor. Prof. Jebb yediklerimizin büyük çoğunluğunu meyve ve sebzelerin oluşturması gerektiğini, özellikle lifli gıdalar ve tam tahıllı ürünler tüketilmesini öneriyor.
SACN da, Prof. Susan Jebb’i, sağlıklı bir yaşam için, her yetişkinin günlük lif tüketimini 30 grama çıkarması gerektiğini söylüyor..

Meyveler

Lif tüketimini artırabilmek için yapmamız gerekenler çok kolay.
Öncelikle, günde 5 porsiyon meyveler tüketmemiz gerekiyor. Porsiyondan kasıt meyvenin boyutuna göre değişir ve bir porsiyon meyve iki adet kayısı, iki adet mürdüm eriği, 1 adet elma, yarım adet greyfurt veya 1 dilim kavun yeterlidir. Yani porsiyonlara meyvenin boyutuna göre karar verin.
2. olarak, günde 2 dilim tam tahıllı ekmek yemeli, lifli yulaf tüketmeliyiz.
Gün boyunca bolca sebze tüketmeli ve karbonhidrat ihtiyacımızı karşılamak için kepekli makarna ya da haşlanmış patates gibi besinler tercih etmeliyiz.
Eğer ki aktif bir hayat tarzınız varsa, spora ve egzersize vakit ayırıyorsanız, o zaman arada bir kendinizi küçük bir tatlıyla şımartmanızda bir sakınca yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *