Blog Listem

3 Eylül 2014 Çarşamba

Hamilemisiniz Ozaman Et Tüketimine Devam

gebelik

Hamile dönemindeki protein ihtiyacınız nelerdir?

Düzenli beslenmenin önemli bir yer alan kırmızı et hamilelik döneminde tüketilmesi gerekiyor.

Sağlığınızın en önemli besini kırmızı et, besin maddelerini değerince almayan anne adayları, demir, protein ve B12 vitaminlerinin yetersizliğine bağlı olarak sağlık sorunları oluşması riskiyle karşı karşıya olur. Özellikle bu durum sebze tüketen vejetaryen valide adaylarında çok daha sık meydana gelir. Emziren annelerin bu durumdan diyetlerinde muhakkak hayvansal besin malzemeleri bulundurmalıdırlar. Kırmızı etin yağsız ve sebzelerle birlikte tüketilmesinin, sağlıklı ve düzenli beslenme açısından çok önemlidir. Bununla beraber C vitaminleri ve başta su olmak üzere birçok sıvı tüketimi ihmal edilmeyecek kadar önemlidir.

Gebelikte alınması gereken protein, demir ve mineraller
Protein ihtiyaçları : Gebelikte standart dönemlere oranla, günaşırı 12 ile 16 gr. kadar protein almak gerekir. Bu dilim gebeliğin bitimine doğru daha da yükselir. Alınması gereken proteinlerin bir bölümü hayvan kaynaklı besinden sağlanması gerekmektedir. Yüksek kalitede protein en başta kırmızı ette olmak üzere hayvansal gıdalarda mevcuttur. Proteinlerinin çok önemli özelliği , vücut organizması tarafından çözümlenemeyen ve dışarıdan gıda maddeleriyle birlikte muhakkak alınması gereken ana aminoasitleri yeterli ve seviyeli bir biçimde ihtiva etmesidir. Et proteinlerinin oluşumunu veren aminoasitlerin protein molekülü içerisinde bulunma durumuyla sindirim enzimleri tarafından kolaylıkla ayrılabilmesi, dolayısıyla vücudumuzun aminoasitlerden en üst düzeyde yararlanması sağlanmaktadır. Bu nedenle, özellikle gebelik döneminde vücudumuzun en önemli yapı taşları olarak bilinen yüksek kaliteli protein olarak adlandırılan et proteinlerinin et tüketimi yoluyla hamile adayları tarafından alınması çok önemlidir.
Vücudun Demir ihtiyacı:Gebelik döneminde en fazla karşılaşılan sorunlardan biride demir eksikliğine bağlı oluşan anemi hastalığıdır. Bu halin sorunsuz bir şekilde atlatılabilmesi için, özellikle kırmızı et olmak üzere, deniz ürünleri ve karaciğer gibi demir kaynağı olarak kullanılması gerekmektedir. Kırmızı ette bulunan demirin kullanım oranı yüksek olduğu gibi diğer besin maddeleri ile beraber alınan demirin kullanım oranı da artmaktadır. Ispanakta okzalat, tahıllarda fitat ve yumurtasarısında fosfatin adı verilen maddeler demir emilimini düşürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *