Blog Listem

7 Ağustos 2014 Perşembe

Yerkabuğu Sanıldığından Erken Oluşmuş

yerkabugu_sanildigindan_erken_olusmus

Yerkabuğunun oluşum şekli ve zamanı jeologların ortak bir notada buluşmakta zorlandıkları bir konudur.
-Yerkabuğu nasıl oluştu?
-Oluşum ergimiş bir maddeden mi meydana geliyordu yoksa soğuk kararlı bir yapı halindemiydi?
-Yerkabuğu ne kadar süre önce oluşmuştu?
Tüm bunlar jeologların daha net çözüm aradığı konulardır.
Fakat tüm bunların yanında jeologların ortak olarak anlaşmaya vardığı noktalardan biri, gezegenin orta katmanının ergime süresince yüzeyde katılaşarak oluşmuş olduğudur.
Katılaşma sürecinin başladığı zamanı belirleme konusunda geçtiğimiz yıllarda bulunan bir ipucu araştırma sonuçlarına büyük netlik getirdi.
Jeologların yerkabuğunun zaman süreci içindeki oluşumunu tanımlamasını sağlayan bu ipucu, Avustralya’nın batı bölgelerinde bulunan elmas parçaları oldu.
Almanya’da bulunan Wilhelms Üniversitesi araştırmacıları bu elmasların 3,1 ile 4,3 milyar yaşında olduğunu tespit ettikleri zirkonyum isimli kristallerle kaplı olduğunu belirlediler.
Dünya’nın yaşı 4,5 milyar yılı doldurdu. Çoğunlukla elmasların, yeryüzü orta katmanı içinde yerkabuğunun yüksek basıncıyla oluşması durumundan yola çıkarak bir kısım kalın kabuk tabakalarının, 4,5 milyar yıl yaşa sahip olan Dünya’nın çok daha erken bir dönemi içinde oluşmuş olması gerektiğine dair bir sonuca vardılar.
Orta katmandan gelen metal parçaları da incelenerek, metallerin ergime zamanı araştırıldı ve bu araştırmalar neticesinde yeryüzünün büyük kütleler halinde farklı zaman dilimlerinde ergidiği sonucuna varıldı.Bu bilimsel araştırmalar sonucunda, Dünya’nın kabuğunun farklı zamanlarda gerçekleşen farklı patlamalar sonucu oluştuğu kuramını da güçlendiren veriler elde edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *