Blog Listem

10 Kasım 2014 Pazartesi

PARKİNSON HASTALARINA BİR UMUT KÖK HÜCRE TEDAVİSİ

parkinson

İsveçli bilim adamları, Parkinson hastalığının beyinde neden olduğu hasarın kök hücre tedavisiyle giderilebileceğini ortaya çıkardı.
Lund Üniversitesi araştırmacıları, laboratuvar ortamında fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, kök hücrenin Parkinson hastaları için umut kaynağı olabileceğini gösterdi.
Araştırmacılar, farelerde Parkinson hastalığına benzer bir durum ortaya çıkarmak için hayvanların beyninde hareketlerin kontrol edilmesini sağlayan dopamin maddesini üreten nöronları yok etti. İnsan embriyosundan alınan kök hücreleri dopamin üreten nöronlara dönüştüren araştırmacılar, daha sonra bu nöronları farelerin beynine enjekte etti. Kök hücrelerin, farelerin beyninde meydana gelen hasarı büyük ölçüde giderdiği belirlendi.
Araştırmayı yöneten Doç. Dr. Malin Palmar, kök hücre tedavisinin 2017 yılından itibaren insanlar üzerinde denenmeye başlanacağını söyledi.
Daha önce benzeri bir yöntem, birkaç hasta üzerinde denenmişti. Kürtajla alınan fetüslerden elde edilen beyin dokularının kullanıldığı deney, karmaşık sonuçlar nedeniyle yarıda bırakılmıştı. Ancak fetüslerden alınan beyin hücrelerinin enjekte edildiği hastaların üçte birinde, beyin hasarının belirli bir orana kadar iyileştiği kaydedilmişti.
Embriyodan alınan hücrelerin daha kullanışlı olduğuna dikkati çeken Palmar, bu hücrelerin laboratuvarda daha kolay büyüdüğünü ve nakle yetecek sayıda hücrenin çok daha kısa sürede elde edilebildiğini vurguladı.
Bilim dünyasında Parkinson hastalığının tedavisi için “çığır açan” bir gelişme olarak büyük heyecan uyandıran araştırma, “Stell Cell” dergisinde yayımlandı.
Parkinson hastalığı : beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığı. Genellikle orta yaş hastalığıdır. Adını hastalığı ilk defa 1817′de titremeli felç olarak tarifleyen James Parkinson’dan almıştır. Binde bir sıklıkla görülen, müzmin, ilerleyici, tedavisiz iyileşmeyen bir hastalıktır.
Temel bozukluk, koordine hareketleri düzenleyen beyin bölümlerindendir. Bu bozukluğa yol açan sebep tam bilinmiyorsa idyopatik Parkinson hastalığı, sebebin belli olduğu durumlarda ise Parkinsonien sendromlar adı verilir. Bu sendromların bir kısmı şunlardır:
Geçirilmiş beyin enfeksiyonları,
Bazı ilaçlar,
Arteroskleroz,
Ailevi sebepler,
Travma,
Zehirlenmeler,
Tümörler,
Kandaki kırmızı hücrelerin aşırı yükselmesi
Hastalığın temel belirtileri titreme, sertlik ve hareketlerin yavaşlamasıdır. Titreme ilk ortaya çıkanı olup, genellikle başlangıçta tek eldedir. Zamanla aynı taraf bacağa ve karşı ele geçebilir. Sıklıkla hastalıktan vücudun bir yarısı baskın olarak etkilenir. Titreme dinlenirken olup, uyurken kaybolur; sinirlilik ve yorgunluk titremeyi arttırır. Sertlik veya katılık boyun kaslarından başlar ve başın gövdeden önde tutulmasına sebep olur. Bel kemiği de etkilenip bel hafif öne eğilir, diz kalça ve kol eklemleri bükük hal alır. Hasta, küçük hızlı adımlarla sendeleyerek yürür, hantallaşır, saatlerce oturur. Yazıya büyük başlar, harfler gittikçe küçülür ve yazının okunması güçleşir. Monoton bir konuşması vardır. Kasların tonusu arttığı için (sertleştikleri için) bükülü kolun açılmaya çalışılması sırasında dişli çark hareket ettiriliyormuş hissi alınır. Yüz adale faaliyetleri (mimik ve jestler) silinir, donuk, anlamsız çehre (maske yüzü) vardır. Hareketlere başlamakta güçlük çeker, cildi yağlanır ve %40 hastada bunama görülür. Kelimelerin son hecesini tekrar eder. Gözünü kırpmaması söylenip, burun köküne vurulunca kırpma hareketini kontrol edemez. Gözlerin yukarıya doğru dakikalar hatta saatlerce kayması da, hastayı çok rahatsız eden bir durumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *