Blog Listem

5 Kasım 2014 Çarşamba

BURSA / İLÇELER / İZNİK

iznik

İznik, Bursa merkeze 85 km uzaklıkta, kendi adıyla anılan gölün doğu kıyısındadır. İlçe, kuzeyde Yalova’nın Altınova ve Kocaeli’nin Karamürsel, Gölcük ve Başiskele, kuzeydoğuda Sakarya’nın Pamukova, doğuda Bilecik’in Osmaneli, güneyde Yenişehir, güneybatıda Gemlik ve batıda Orhangazi ilçeleriyle çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 753 km2, rakımı 85 metredir.

İznik Gölünü çevreleyen dağlık alan içinde en yüksek noktalar, Bölgeyi kuzeyden sınırlayan Samanlı dağları üzerinde kuzeydoğuda Karakaya Tepesi (1260 m) ve bölgeyi güneybatıdan sınırlayan Gürle Dağı (1282 m)üzerinde bulunur.
Ağır sanayi yatırımlarının bulunmadığı İznik ovası, zeytin, üzüm, şeftali, kiraz, erik, armut, elma, ceviz, domates, taze fasulye, brokoli, brüksel lahanası ve toprağının olduğu kadar ikliminin de elverişli olmasından dolayı birçok sebze ve meyve yetişmektedir. İznik’te üretimi yapılan tarımsal ürünler içinde zeytin, çiftçi ailelerinin %70 gibi önemli bir kısmının gelir kaynağı olarak birinci sırayı almaktadır. Yöreye has bir ürün Müşküle üzümü, ilçede halen yetiştirilmektedir.
İlçenin doğası, arkeolojik ve tarihi kalıntıları ile gölün doğal kıyı şeridi piknik yapmaya elverişli geniş ağaçlık alanlarıyla turizme canlılık katar.
İznik Gölü’nde tatlı su ıstakozu ve yayın, sazan, akbalık, gümüş gibi 27 değişik balık türü bulunur. Gümüş balığının tamamı ihraç edilir; diğer ürünler bölgede tüketilir.
İznik, her avuç toprağı binlerce yıldır kültür kalıntıları ile yoğrulmuş, bölgede, yüzyıllar boyu tarih sayfalarının baş köşelerinde yerini almış bir kenttir. Dört imparatorluğa başkentlik yapmış nadir yerleşim yerlerinden biridir. İznik İlçesi, dünyada eşine az rastlanan ve bütünüyle “açık hava müzesi” olan tarihi ve antik bir şehirdir. İznik ilçesi TÜİK 2013 yılı ADNKS sonucuna göre nüfusu 43.287’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *