Blog Listem

31 Ekim 2014 Cuma

BURSADA ENDÜSTRİ

Bursa şehri, Türkiye ortalamasının üzerindeki nüfus artışı ile en hızlı gelişen kentlerimizden biridir. Bu hızlı nüfus artışının en önemli etkeni ilin devamlı olarak göç almasıdır. Şehrin göç almasındaki en önemli neden ise, Bursa’nın ekonomik açıdan, ticaret ve sanayi açısından çok gelişmiş olmasıdır.

Şehir Marmara bölgesinde İstanbul’dan sonra ticari potansiyel açısından bölgemizin en büyük şehri durumundadır. Şehrin ağırlıklı olarak tekstil sanayi, konfeksiyon makine cihaz v.b. ticareti gelişmiştir. Bu kapsamda şehirde ticaretle ilgilenen esnaf ve sanatkarlar ile ticarethane sayıları yüksek düzeylerdedir.
Şehrimizde 14. yüzyılda dünya ticaret yollarının değişmesine paralel olarak 14. ve 15. yüzyıllarda ipek böcekçiliği yetiştiriciliği ve kumaş dokumacılığı, 20 yüzyılda ise sanayileşme ivme kazanmıştır.
Şehirde 1889 yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, 1910 yılında ilk A.Ş. 1937 yılında Sümer bank Suni İpek Fabrikası ile 1938 yılında Merinos Fabrikası kurulmuştur. 1941 yılında havluculuk kooperatifi, 1961 yılında Organize Sanayi Bölgeleri kurulmuştur.
Bursa şehri çalışan kişi sayısı ve iş yeri sayısı bakımından İstanbul ve İzmir’den sonra Türkiye’de üçüncü sırada, ülkemiz ekonomisine sağladığı katma değer açısından da dördüncü sıradadır.

OTOMOTİV SANAYİ SEKTÖRÜ

Şehrimizde, otomotiv ana sanayi sektöründe; 2 binek otomobil, 1 otobüs, 1 minibüs fabrikası ve yaklaşık olarak 15.000 kişi çalışanı bulunmaktadır.
Kurulu bulunan otomobil fabrikalarında imal edilen dizel enjeksiyonlu sistemler, dünyada dizel sistemleri kullanan yolcu araçlarındaki enjektörlerin yaklaşık 3'te birini oluşturmaktadır.
2014 yılı Mayıs sonu verilerine göre Türkiye otomotiv üretiminin % 52’ lik kısmı, ihraç edilen araçların da % 47 si  Bursa ilinde faaliyet gösteren fabrikalarda gerçekleştirilmiştir.
Şehrimizin en önemli otomotiv ana sanayi kuruluşlarının yanında  otomotiv yan sanayi sektörü de gelişmiştir. Otomotiv yan sanayi firmaları oto ana sanayine dönük üretim yapmakla birlikte yurt dışından bulunan otomotiv firmalarına da muhtelif yedek parça imalatı ve ihracatı gerçekleştirmektedirler.

TEKSTİL SANAYİ SEKTÖRÜ

Şehrimiz tekstil sektöründe gerek yurt içi ve gerekse yurt dışına yönelik üretim ve ihracat yapan dünya çapında firmalar bulunmakta olup, bu firmalar dünyanın önde gelen markalarına tekstil konusunda gerek kumaş ve gerekse konfeksiyon olarak üretimde bulunmaktadırlar. Şehrimiz özellikle ev tekstili, çocuk giyim, bebe ve  konfeksiyonunda markadır. Türkiye’deki bebe ve çocuk konfeksiyon üretiminin büyük çoğunluğu şehrimizde gerçekleştirilmektedir.

MAKİNE VE METAL SANAYİ SEKTÖRÜ

Şehrimizde özellikle ihracat açısından makine ve metal sanayinde iç ve dış pazara üretim ve ihracat yapan çok sayıda endüstriyel firma bulunmaktadır. Bu firmalar ağırlıklı olarak CNC Tezgah, Hidrolik Makas, Pres,  Kaynak makineleri Alaşımlı Özel Çelik vb. ürünler üretmektedirler.

GIDA SANAYİ SEKTÖRÜ

Şehrimizin fizyolojik coğrafi yapısına bağlı olarak tarım ve gıda sektörü il ekonomisi içersin de önemli yer tutmaktadır. Şehirde ağırlıklı olarak taze sebze meyve (Zeytin, Kiraz, incir, armut vb) dondurulmuş gıda vb. ürünler ülke ve dünya pazarlarına ihraç etmektedir.
Buna bağlı olarak şehrimiz, özellikle meyve suyu, işlenmiş süt ürünleri, konserve, alkolsüz içki, konsantre salça üretiminde ülke genelinde önemli paya sahiptir.

TOPRAK VE MADEN SANAYİ SEKTÖRÜ

Toprak ve maden işleme sektörü şehrimizin önemli sektörleri arasında yer almaktadır. Cam imalatı, çimento ve linyit çıkarma işlemleri ağırlıklı olarak gelişmiş sanayi kollarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *