Blog Listem

30 Ekim 2014 Perşembe

BURSA İLK 250 BÜYÜK FİRMA ARAŞTIRMASI

B

YENİDEN TASARLANMALI
Dünya ekonomisi 2013 yılını yüzde 2,4’lük zayıf bir büyüme oranı ile kapatmıştır. Aynı dönemde gelişmiş ülkelerde işsizlik azalmaya başlamış, Avrupa Birliği de resesyondan çıkmıştır. Küresel ölçekte 2013 yılının en önemli gelişmelerinden biri de ABD’nin parasal genişlemeyi sona erdirmeye başlamış olmasıdır. Dünyada bu gelişmeler yaşanırken Türkiye ekonomisi ise yüzde 4,1 gibi nispeten hızlı bir büyüme oranı yakalamıştır. Ancak ülkemizin ihracatı yüzde 0,6 düşerken, işsizlik oranı ise yüzde 9,7’ye tırmanmıştır. Türkiye’nin sanayi, ticaret ve ihracat merkezi konumunda bulunan Bursa ise yüzde 4,4 büyüyerek ortalamanın üzerinde bir performans sergilemiştir. 2013 yılında kentimizin ihracatı yüzde 7,9 artarken, işsizlik oranı da yüzde 6,6’ya inmiştir.
Türkiye ekonomisinin en önemli merkezlerinden biri olan Bursa’da  1997 yılından bu yana sürdürdüğümüz ‘250 Büyük Firma Araştırması’  önceki yıllarda olduğu gibi 2013’te de firmalarımızın ve kent ekonomimizin performansını ortaya koymaktadır.
Küresel pazarlara yönelik üretim kapasitesine ve rekabet gücüne sahip olan Bursa’da firmalarımızın ciro, satış ve ihracat rakamları AB ve gelişmiş ekonomilerdeki toparlanma ile birlikte artmıştır. Buna karşın küresel mali piyasalarda yaşanmaya başlanan mali sıkılaştırma ile döviz kurlarının ve faizlerin artması ise Bursalı firmalarımızın karlarını olumsuz yönde etkilemiştir.
ibrahim-burkay
Bursa’daki 250 Büyük Firmanın net aktifleri 2013 yılında yüzde 17, üretimden satışları yüzde 10,9, ciroları yüzde 8,1, istihdamı da yüzde 2,6 artmıştır.
2013 yılı sonuçları sektörlerin performansının ekonomik büyüme ile mali istikrardan önemli ölçüde etkilendiğini göstermektedir. Ancak orta ve uzun vadeli hedef, sektörlerin rekabet gücünü artıracak yapısal önlemleri almak ve uygulamak olmalıdır. Bu konuda firmalara merkezi ve yerel yönetimlere ve Odamıza büyük görevler düşmektedir.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi ile Raylı Sistemler’de kümelenme çalışmalarından Tekstil Mükemmeliyet Merkezinden Bilim ve Teknoloji Merkezi’ne; Küresel Fuar Acentesi projemizden Ticari Safari’ye; BTSO Akademi’den üniversitelerle işbirliklerine kadar firmalarımızın ve sektörlerimizin rekabet gücünü artırmaya dönük birçok önemli projeyi gerçekleştiriyoruz.
‘Bursa büyürse, Türkiye büyür’ anlayışı ile birbiri ardına hayata geçirdiğimiz diğer makro projelerimiz ve uygulamaya koyduğumuz sektörel stratejilerle Bursa’nın sahip olduğu potansiyeli ortak zenginlik alanlarına dönüştürmek en önemli hedefimiz.
Dünyada artık kentlerin ve bölgelerin rekabeti yaşanmaktadır. Bugün dünyadaki zenginliği New York, Paris, Stuttgart, Tayvan, Tokyo, Londra ve San Francisco gibi şehirler üretmektedir. Türkiye’nin de zenginler kulübüne girebilmesi adına ileri teknoloji ve katma değer üreten bölgelerini ve şehirlerini oluşturmalıyız.
Türkiye’de en çok katma değer üreten ve en fazla ihracat gerçekleştiren firmalar, Bursa’nın da içinde bulunduğu 1. Bölge’de faaliyet göstermektedir. Ülkemizin ileri teknoloji ihracatının yaklaşık yüzde 60’ını, 62. Hükümetin ekonomi programında, ‘sanayiye, ihracata, yüksek katma değere, yüksek teknolojiye ve yurt içi girdi kullanımına dayalı yeni büyüme modeli’ belirlenmiştir. Söz konusu büyüme modeli, önceliklerin karşılanmasında önemli bir rol oynayacaktır. Tüm sektörlerimiz açısın orta-ileri teknolojilerdeki ihracatın ise yüzde 80’inin yapıldığı bu bölge; yeni teşvik politikalarında da öncü kabul edilmeli ve yüksek teknolojili faaliyetler için yeniden tasarlanmalıdır. dan 2023 ulusal kalkınma hedeflerine ulaşabilmemizin yolu, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya yatırımdan geçmektedir. Bu vesile ile Bursa ekonomisi için önemli bir kaynak oluşturan ve yönetimimizin öncelikli çalışmalarını şekillendirecek olan ‘250 Büyük Firma Araştırması’nın tüm taraflar, kent ve ülke ekonomimiz için hayırlı olmasını diler, Araştırma’nın ilk250.org.tr adresinden de yayınladığımız verilerin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.
İbrahim BURKAY
BTSO Yönetim Kurulu Başkan

BURSA İLK 250 BÜYÜK FİRMA – ARAŞTIRMASINA GENEL BAKIŞ

Bursa’nın 250 Büyük Firması araştırması; Bursa’nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla on yedinci kez gerçekleştirilmiştir.
Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış, ilçelerdeki firmalar da ankete dahil edilmiştir. Ankete katılarak cevap veren firmalar arasında, ilk 250’ye girenlerle ilgili veriler değerlendirmeye alınmış ve ilgili analizlerde kullanılmıştır. Sıralamada ilk 250’ye giren firmaların 225’i Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na, 25’i Bursa’nın ilçelerindeki ticaret ve sanayi odalarına kayıtlıdırlar.
250 Büyük Firma sıralaması, 2013 yılı içinde yaptıkları net iç ve dış satış (ciro) tutarları esas alınarak oluşturulmuştur. Bu firmaların katma değerleri, öz sermaye tutarları, net aktifleri, vergi öncesi dönem karları, ihracatları, personel sayıları ve üretimden satışları kendi aralarında ayrıca sıralamaya tabi tutulmuştur. İlk 250 firmayı tespit amacıyla gerçekleştirilen anket çalışmasında firma ardan, 2013 yılındaki net iç ve dış satış (ciro) tutarları, üretimden satışlar tutarı, ihracatları, ödenen maaşlar ve ücret toplamları, ödedikleri faizler, kiralar ile 2013 yılının vergi öncesi dönem karları, diğer gelirleri, var ise 2013 yılı zararları, 2013 yılı net varlıklar (aktif) toplamları, öz sermaye toplamları, 2013 yılında maaş ve ücretle çalıştırdıkları ortalama kişi sayısı verileri talep edilmiştir. Anket vasıtasıyla alınan bilgilerin, firmaların bilanço ve gelir tablolarından kontrolleri yapılmıştır.
Yapılan çalışmada, 250 firmanın;
• İç ve dış satış (ciro) tutarları toplamının 58 milyar 576 milyon 446 bin 711 TL
• Brüt Katma Değerleri toplamının 8 milyar 378 milyon 958 bin 489 TL
• Öz Sermaye Toplamlarının 16 milyar 433 milyon 904 bin 921TL
• Net Aktifleri toplamının 45 milyar 454 milyon 385 bin 429 TL
• Vergi Öncesi Dönem Karları toplamının 2 milyar 465 milyon 933 bin 963 TL
• İhracatları toplamının 10 milyar 697 milyon 147 bin 809 dolar,
• Ücretle Çalışanlar toplamının da 125 bin 434 kişi,
• Üretimden Satışlar toplamının 41 milyar 875 milyon 379 bin 750 Türk Lirası olduğu görülmektedir.
Sıralamada yer alan firmalardan 59’u otomotiv yan sanayii, 54’ü tekstil
ve hazır giyim, 29’u gıda tarım ve hayvancılık, 22’si perakende, 18’i
makine ve teçhizat, 12’si metal, 10’u inşaat, 8’i enerji, 6’sı plastik sünger
ve ambalaj, 5’i hizmet, eğitim ve danışmanlık, 4’ü ağaç orman ürünleri
ve mobilya, 4’ü çimento toprak ürünleri ve madencilik, 4’ü otomotiv
ana sanayi, 3’ü ekonomik ilişkiler ve finans, 2’si çevre, 2’si deri kürk ve
ayakkabı, 2’si elektrik elektronik, 2’si kimya, 2’si lojistik, 1’i sağlık, 1’i de
turizm alanında faaliyet göstermektedir.
Sıralamada yer alan ve tekstil ve hazır giyim alanında faaliyet gösteren 54 firmanın, iç ve dış satış (ciro) tutarları toplamı 6,4 milyar Türk Lirası, katma değerleri toplamı 1,4 milyar Türk Lirası, öz sermaye toplamları 3,2 milyar Türk Lirası, vergi öncesi dönem karları toplamı 404 milyon Türk Lirası, ihracatları toplamı 997 milyon dolar, ücretle çalışanlar toplamı 25 bin 112 kişi ve üretimden satışlar toplamı 4,9 Türk Lirası olarak hesaplanmıştır. Sıralamada yer alan ve otomotiv ana ve yan sanayi iş kolunda faaliyet gösteren 63 firmanın, iç ve dış satış (ciro) tutarları toplamının 24,7 milyar Türk Lirası, katma değerleri toplamının 1,5 milyar Türk Lirası, öz sermaye toplamlarının 2,2 milyar Türk Lirası, net aktifleri toplamının 5,7 milyar Türk Lirası, vergi öncesi dönem karları toplamının 466 milyon Türk Lirası, ihracatları toplamının 6,9 milyar dolar, ücretle çalışanlar toplamının 43 bin 564 kişi ve üretimden satışlar toplamının 22,1 milyar Türk Lirası olduğu tespit edilmiştir.
Sıralamada yer alan ve makine ve teçhizat sanayi alanında faaliyet gösteren 18 firmanın, iç ve dış satış (ciro) tutarları toplamının 4,5 milyar Türk Lirası, öz Sermaye toplamlarının 1,2 milyar Türk Lirası, vergi öncesi dönem karları toplamının 168 milyon Türk Lirası, ihracatları toplamının 1,4 milyar dolar, ücretle çalışanlar toplamının 11 bin 861 kişi ve üretimden Satışlar toplamının 3,3 milyar Türk Lirası olduğu tespit edilmiştir. Sıralamada yer alan ve metal sanayii alanında faaliyet gösteren 12 firmanın, iç ve dış satış (ciro) tutarları toplamının 4,1 milyar Türk Lirası, katma değerleri toplamının 463 milyon Türk Lirası öz Sermaye toplamlarının 1,1 milyar Türk Lirası, net aktifleri toplamının 2,8 milyar Türk Lirası, vergi öncesi dönem karları toplamının 152 milyon Türk Lirası, ihracatları toplamının 593 milyon dolar, ücretle çalışanlar toplamının
6 bin 111 kişi ve üretimden Satışlar toplamının 3,6 milyar Türk Lirası
olduğu tespit edilmiştir. Sıralamada yer alan ve gıda tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren 29 firmanın iç ve dış satış (ciro) tutarları toplamının 6,5 milyar Türk Lirası, katma değerleri toplamının 858 milyon Türk Lirası, öz sermaye toplamlarının 2,5 milyar Türk Lirası, vergi öncesi dönem karları toplamının 274 milyon Türk Lirası, ihracatları toplamının 226 milyon
dolar ve üretimden satışlar toplamının 4,6 milyar Türk Lirası olduğu
görülmektedir. Sıralamada yer alan 250 firmanın ödediği ücretler toplamı 4,3 milyar Türk Lirası, faizler toplamı 1,3 milyar Türk Lirası, kiralar toplamı 310
milyon Türk Lirası ve vergi öncesi karları toplamı da 2,4 milyar Türk
Lirası olarak görülmektedir.
www.bursasanayi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *