Microsoft firması, bilgisayarınızdan gökyüzü gözlemi yapmanızı sağlayan bir programı ücretsiz olarak sunmaya başladı. Programın adı Worldwide Telescope.. Bu program, hem yeryüzündeki hem de uzaydaki teleskoplardan derlenmiş görüntüleri, gökyüzünde kolaylıkla gezinti yapabileceğiniz bir arayüzle bilgisayarınızda izleme imkanı sağlıyor. Özellikle takımyıldızlara ve onların içindeki derin uzay nesnelerine ulaşımın çok kolay olduğu bu eğitici ve zevkli yazılımı http://www.worldwidetelescope.org bağlantısından indirebilirsiniz.
Aslında bir süredir Google şirketinin iddialı yazılımlarından Google Earth de gözlerini uzaya çevirmişti. Sokağınızı, hatta evinizi bile gösteren bu yazılımda “Gökyüzünde geçiş yap” komutuyla takımyıldızlardan oluşan bir fona, gezegenlerden derin uzay nesnelerine kadar uzanan bir arka bahçeye uzanabiliyorsunuz. Türkçe dil desteği de mevcut olan Google Earth ile takımyıldız adlarını Türkçe karşılıklarıyla bulabiliyorsunuz. Bunun yanında birçok gök nesnesinin ayrıntılı açıklamasını da okuyabiliyorsunuz. Progamı http://earth.google.com/bağlantısından indirebilirsiniz.
Başlangıç düzeyinde bir gök bilim bilgisine, örneğin Güneş Sistemi ya da tarihi gökyüzü haritalarına ilişkin bilgiye ulaşılabiliyor. Üstelik Hubble Uzay Teleskopu, Spitzer Kızılötesi Teleskopu, Chandra X Işını Gözlemevi gibi bağlantılar da bir tık ötenizde. Microsoft’un yeni yazılımı da benzer kaynaklardan besleniyor. Yazılım gezegenlerin geçmişteki, bugünkü ve gelecekteki konumlarını bulmanızı, evreni değişik dalga boylarında gözlemenizi, hatta gök adalardaki karanlık bölgelere ya da Samanyolu’nun merkezine rehberli geziler yapmanızı sağlıyor.
Söz konusu yazılımın başka bir özelliği de dijital kontrollü teleskopunuzu bilgisayarı nızdan yönlendirebileceğiniz bir arayüz gibi davranabilmesi. Bu programla evreni daha ulaşılabilir kılmayı kendisine amaç edinen şirket, Jim Gray adlı araştırmacısının yıllar önce başlattığı SkyServer adlı veritabanı ndan yola çıkarak yazılımı bu noktaya getirmiş. fiirket yetkilileri yazılımın çocuklar için eğitim kaynağı ve amatör gökbilimciler için bir başvuru kaynağı olduğu kadar, profesyonellerin de sıklıkla kullandığı bir araç olmasını umuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder