Blog Listem

7 Ağustos 2014 Perşembe

Tavuğu yıkamadan pişirin


tavuk
Çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkamanın gıda zehirlenmesi riskini arttırdığı uyarısında bulundu.
Gıda Standartları Dairesi (FSA), dört bin beşyüz İngiliz vatandaşın katılımıyla yaptığı ankette katılımcıların % kırk dört  ünün tavuğu pişirmeden yıkadığını ortaya konuldu.
FSA, tavuğun yıkanmasıyla etrafa sıçrayan sular aracılığıyla ellere, mutfak tezgâhına, pişirme kaplarına kampilobakter bakterisi bulaştığını söylüyor.
İngiltere’de her yıl yaklaşık iki yüz seksen bin kişinin kampilobakter enfeksiyonuna yakalandığı fakat ankete katılanlarınsa yalnızca yüzde 28′inin bu enfeksiyondan haberdar olduğu bildirildi.
Bakteri hakkında bilgi sahibi olanların da sadece3/1 enfeksiyon kaynağının kümes hayvanları olduğunun bilincindeler.
Ankete katılanların yüzde doksanı ‘salmonella bakterisi ve E. coli olarak da bilinen koli basilini duyduklarını’ söylüyor.
Tavukları pişirmeden önce yıkayanların bunu daha çok ‘pislikleri ve mikropları temizlemek için’ veya alışkanlık olarak yaptıklarını ifade ediyor.
Kampilobakter, İngiltere’de gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin başında geliyor.

Ölüm riski var

Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğunluğu da tavuklardaki mikroplardan kaynaklanıyor.
Zehirlenmenin belirtileri, ishal, mide krampları ve mide bulantıları, ateş ve halsizlik olarak biliniyor.
Bir çok hastanın rahatsızlığı yalnızca birkaç gün sürüyor fakat gıda zehirlenmesi uzun vadede, bağırsak sendromu ve sinir sistemini etkileyen Guillain-Barre sendromu gibi sağlık sorunlarını oluşturuyor.
Bu tip rahatsızlıkların ölüme de neden olabileceği belirtiliyor. En büyük risk gurubu 5 yaşın altındaki çocuklar ve ileri yaştaki yetişkinler oluyor.
İngiltere Gıda Standartları Dairesi FSA Başkanı Catherine Brown, “Pişmemiş tavuğa dokunduktan sonra ellerin yıkanması ve iyi pişirilmesi gibi bazı tavsiyeler dikkate alınsa da araştırmamız tavuğun pişirilmeden önce yıkanmasının yaygın bir uygulama olduğunu gösteriyor” dedi.
Brown sözlerine şöyle devam etti:
“Bu nedenle halka, pişmemiş tavuk etini yıkamamaları çağrısında bulunuyor ve çiğ tavuğun yıkanmasının çapraz kontaminasyon sonucu kampilobakter enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırdığı konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *